Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Ελέγχου Τροφίμων

ergastirio mikroviologias elegxou trofimon01

Η έκταση του εργαστηρίου είναι 5x11m2, πρόκειται για ανεξάρτητο κτίριο που βρίσκεται στην έκταση του νέου κτιρίου του ΤΕΙ ενώ ο χρόνος λειτουργίας του είναι 2,5 χρόνια. Τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία εξυπηρετεί είναι η επεξεργασία τροφίμων, η γενική μικροβιολογία και η μικροβιολογία τροφίμων.

Το εργαστήριο ασχολείται ερευνητικά με τα εξής:

  • Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων-νερού με έμφαση στην ανίχνευση και καταμέτρηση παθογόνων μικροοργανισμών
  • Απομόνωση χρήσιμων μικροοργανισμών για παραγωγή ζυμωμένων τροφίμων
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες βιολογικών ουσιών που υπάρχουν σε διάφορα φυτά

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας είναι η κ. Ευφημία Ηρειώτου, Επίκουρος Καθηγητρία.

Προσωπικό

Τα άτομα τα οποία απασχολούνται στο εργαστήριο είναι τα εξής:

  • Μουρελάτου Αθηναΐδα και Ρούσσα Χρυσούλα (εξωτερικοί συνεργάτες)
  • Αμίτση Αριστέα, Κοκόση Ιουλία, Μακαριάδου Ευδοξία, Σαχίνι Λορένα και Γρουμπός Βασίλειος (σπουδαστές)

 

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που διαθέτει το εργαστηρίο είναι τα εξής:

  • Αέριος χρωματογράφος (GC)
  • Υγρός χρωματογράφος (HPLC)
  • Απαγωγός
  • Θάλαμος κάθετης ροής
  • Επτά κλίβανοι επώασης
  • Κλίβανος αποστείρωσης
  • Τρία ψυγεία
  • Spiral plater
  • Gravimat
  • Δύο υδατόλουτρα
  • Molecular imager
  • Ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
  • Δύο ζυγούς
  • Bag mixer
  • Thermal cycler
  • Τρία μάτια
  • Τρία Voltex
  • Τέσσερις υπολογιστές
  • Συμπυκνωτής
  • Μετρητής αποικιών
  • Προτζέκτορας
  • Δύο εκτυπωτές

 

Φωτογραφίες

Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων
Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογία & Ελέγχου Τροφίμων

 

 

Δημοσιεύσεις

Κατά την διάρκεια αυτών των 3 χρόνων εκπονήθηκαν περισσότερες από 24 αμιγώς πειραματικές εργασίες που έχουν εγκριθεί και παρουσιαστεί σε Πανευρωπαϊκά Συνέδρια Μικροβιολογίας και στο American Society for Microbiology:

  1. E. Eriotou and M. Chanioti. Isolation and Identification of Yeasts from Grapes and Grape Must Isolated from Kephalonia and Ithaca (Ionian Islands, Greece). Presented at FEMS 2009, 3rd Congress of European Microbiologists. Sweden. www.kenes.com/fems2009/.../1908.pdf -
  2. Koutroullis, G., V. Tourna, M. Chanioti and E. Eriotou. Microbioilogical Analyses of Dairy Products. Presented at FEMS 2009, 3rd Congress of European Microbiologists. Sweden. http://www.kenes.com/fems2009/abstractCD/pdf/2929.pdf
  3. Simotas, E., S. Philippopoulos, G. Koutroullis, M. Chanioti and E. Eriotou. Microbiological Analyses of Meat Products Sold in the Greek Market. Presented at FEMS 2009, 3rd Congress of European Microbiologists. Sweden. http://www.kenes.com/fems2009/abstractCD/pdf/2909.pdf
  4. Eriotou, E., M. Chanioti, G. Tsirlis. Antimicrobial Activity of Essential Oils and Artichoke (Cynara scolymus) Extracts on Salmonella. Presented at the 3rd ASM Conference on Salmonella: Biology, Pathogenesis & Prevention, France, October 2009. www.asm.org/asm/images/.../salmonella%20program%20book.pdf page 88
  5. Samaras Yiannis, Marianthi Chanioti, George Koutroullis, Maria Tsiaousi, and Effimia Eriotou. Antimicrobial Activity of Essential Oils on Staphylococcus sp. Presented at SGM (Society of General Microbiology), March 2010, Endinburghwww.sgm.ac.uk/meetings/pdfabstracts/edinburgh2010abs.pdf page 118
  6. Effimia Eriotou, Vasilios Zachos, Vasilios Tsiligiris, Marianthi Chanioti, Koutroullis George, and Yiannis Samaras. Survival of Listeria monocytogenes During Ripening of Feta Cheese . Presented at SGM (Society of General Microbiology), March 2010, Endinburgh www.sgm.ac.uk/meetings/pdfabstracts/edinburgh2010abs.pdf page 118
  7. E.P. Eriotou, M. Chanioti, G. Koutroullis, M. Tsiaousi, E. Lolou, V. Zachos, Y. Samaras. Survival of Listeria monocytogenes in Low Fat Yogurt. Presented at ASM (American Society for Microbiology).San Diego, California.
  8. M. Chanioti, P. Gousiari, G. Koutroullis, G. Tsirlis, Y. Samaras, E. Eriotou. Antimicrobial Activity of Microbiology. Presented at ASM (American Society for Microbiology). San Diego, California.
  9. Use of Essential Oils against Post-Harvest Spoilage Fungi. Samaras Yiannis, Ioulia Kokosi, Natasa Anastasiou, Christos Bolis, Andreas Vitoratos, Dionysios Koulougliotis and Effimia Eriotou. Presented at ASM 2011, New Orleans, Louisiana.
  10. Staphylococcus aureus Control in Ground Beef Using Thyme Essential Oil. Samaras Yiannis, Ioulia Kokosi, Christos Bolis, Nikolaos Malissiovas, Athinaida Mourelatou and Effimia Eriotou. Presented at ASM 2011, New Orleans, Louisiana.
  11. Antimicrobial Activity of Thyme Essential Oil on Salmonella in Cottage Cheese. Effimia Eriotou, Natasa Anastasiou, Ioulia Kokosi, and Yiannis Samaras. Presented at ASM 2011, New Orleans, Louisiana.
  12. Occurrence of Listeria monocytogenes and Salmonella sp. in Ready to Eat Foods in Kefalonia, Greece. Effimia Eriotou, Natasa Anastasiou, Ioulia Kokosi, and Yiannis Samaras. Presented at ASM 2011, New Orleans, Louisiana.
  13. Antimicrobial Activity of Thyme Essential Oil on Shigella sp. and Listeria monocytogenes in Cottage Cheese. Yiannis Samaras, Ioulia Kokosi, Natasa Anastasiou, Christos Bolis, Athinaida Mourelatou and Effimia Eriotou. Presented at FEMS 2011, Geneva, Switzerland.
  14. Antimicrobial Activity of Essential Oils on Yeasts and Antioxidant Activity of Thyme Essential Oil. Dionysios Koulougliotis*,b, Yiannis Samarasa, Pinelopi Gousiaria, Andreas Vitoratosa and Effimia Eriotou. Presented at FEMS 2011, Geneva, Switzerland.
  15. Antimicrobial Activity of Laurel and Myrtle Oil on Bacteria and Yeast. Effimia Eriotou, Christos Bolis, Alexandros Papadimitriou, Aggeliki Zeukili, Eudoxia Makariadou and Yiannis Samaras. Presented at FEMS 2011, Geneva, Switzerland.
  16. Use of Laurel Essential Oil against Post-Harvest Spoilage Fungi. Samaras Yiannis, Ioulia Kokosi, Natasa Anastasiou, Christos Bolis, Athinaida Mourelatou, Aggeliki Tsolou, Eleni Sakadani and Effimia Eriotou. Presented at FEMS 2011, Geneva, Switzerland.
  17. Control of Yersinia enterocolitica and Escherichia coli in Cottage Cheese Using Thyme Oil. Yiannis Samaras, Ioulia Kokosi, Aristea Amitsi, Christos Bolis, Chryssoula Roussa and Effimia Eriotou. Presented at AgriBio Mediteraneo 2011, Zante, Greece
  18. Thyme, Laurel and Myrtle Essential Oils: Antimicrobial Activity on Salmonellae and Antioxidant Activity. Effimia Eriotou, D. Koulougliotis, I. Kokosi, A. Amitsi, C. Bolis, Y. Samaras. Accepted for Presentation at NZMS, 2011, Palmerston North, New Zealand.
  19. The Antimicrobial Activity of Thyme Essential Oil on Y. enterocolitica and E. coli in milk is influenced by Lipid Content. Yiannis Samaras, A. Amitsi, I. Kokosi, B. Groumpos, Ch. Bolis, Chr. Roussa and E. Eriotou. Accepted for Presentation at NZMS, 2011, Palmerston North, New Zealand.
  20. Antimicrobial Activity of Essential Oils on Selected Gram Positive and Negative Bacteria. Effimia Eriotou*, Chryssoula Roussa, Gerasimos Danalatos, Eleni Sakadani, Aggeliki Tsolou, Christiana Analyti and Yiannis Samaras. Accepted for Presentation at NZMS, 2011, Palmerston North, New Zealand.
  21. Isolation, Identification and Characterization of Yeasts from Grape Must of the Ionian Islands of Zante and Leukada. Yiannis Samaras*, A. Amitsi, I. Kokosi, B. Groumpos, Ch. Bolis, Chr. Roussa, A. Mourelatou and E. Eriotou. Accepted for Presentation at NZMS, 2011, Palmerston North, New Zealand.
  22. Regional Variation on Antipneumonococcal and Antioxidant Activity of Laurel and Myrtle Oils. Effimia Eriotou, Dionysios Koulougliotis, Aristea Amitsi, Ioulia Kokosi, Athinais Mourelatou, Ioanna Riga and Yiannis Samaras. Submitted for Presentation at ISPPD 8th International Symposium on Pneumonococci and Pneumonococcal Diseases. Iguacu Falls, Brasil, 2012.
  23. Antipneumonococcal Activity of Thyme Essential Oil's Components. Effimia Eriotou, Aristea Amitsi, Ioulia Kokosi, Athinaida Mourelatou, Ioanna Riga and Yiannis Samaras. Submitted for Presentation at ISPPD 8th International Symposium on Pneumonococci and Pneumonococcal Diseases. Iguacu Falls, Brasil, 2012.
  24. Antimicrobial Activity of Essential Oils from Native Plants of Greece on Pneumonococcus. Yiannis Samaras, Dionysios Koulougliotis, Aristea Amitsi, Ioulia Kokosi, Chrysoula Roussa, and Effimia Eriotou. Submitted for Presentation at ISPPD 8th International Symposium on Pneumonococci and Pneumonococcal Diseases. Iguacu Falls, Brasil, 2012.